Mirror+rings+stack_Pamflett+RED_og+FLAT+GOLD+1.jpg

KONSERTER OG NYHETER


BrassWind går Avgarde
sep.
29.
9:30 p.m.21:30

BrassWind går Avgarde

Fredag 29. september spiller Ensemble Obsidian under årets BrassWind-festival, sammen med dirigent for anledningen; Trond Madsen. Konserten er et samarbeid mellom Obsidian produksjoner, Avgarde og BrassWind.

Billetter finner du HER

Mer info om BrassWind 2023 finner du HER

ENSEMBLE OBSIDIAN
Ensemble Obsidian har base i Bergen og består av lidenskapelige frilansmusikere som brenner for å fremme ny norsk kunstmusikk. Med splitter nye og kortreiste verk på repertoaret har ensemblet turnert vestlandet flere ganger, og i år presenterer de tre helt nye verk, under ledelse av dirigent Trond Madsen.

Ensemblet består av:
Marita Elise Holme, klarinett
René Wiik, saksofon
Mari Birgitte Bølgen Halvorsen, 1 fiolin
Mara Haugen, 2.fiolin
Ingrid Eriksen, bratsj
Matias Monsen, cello
Craig Farr, perkusjon (ensembleleder)

Program:

  • DUGGPUNKT - Kari Beate Tandberg (Urfremføring)

  • Metastasis - Tor-Erik Hellesen (Urfremføring)

  • Head-related Transfer Functions - Craig Farr (Urfremføring)
    Solist: Nate Wooley

DUGGPUNKT er gjort med støtte fra Det norske komponistfond.

Billetten gir også inngang til opningskonserten til Sjøforsvarets Musikkorps, som spiller kl 19:30 i samme sal. Her får man altså to konserter til prisen av én!

Praktisk info:
Fredag 29. september, Åsane kulturhus, Kultursalen.
Billett: 200,-/150,-

Bar åpen fra kl. 19.00-23.00.

Vis arrangement →
Portrettkonsert: Torstein Aagaard-Nilssen
apr.
30.
7:30 p.m.19:30

Portrettkonsert: Torstein Aagaard-Nilssen

Avgarde og NyNorsk Messingkvintett ønsker å hedre komponist Torstein Aagaard-Nilsen gjennom en portrettkonsert. Denne kvelden får vi høre utvalgte verk fra komponistens karriere, fremført av pianist Rune Alver og NyNorsk Messingkvintett. Det blir også urfremføring av to helt nye verk!

Aagaard-Nilsen har hatt stor betydning for musikkmiljøet i Bergen, på Vestlandet og nasjonalt. Hans kunstneriske aktivitet favner en bred produksjon, arbeid med amatørmusikere, skolekorps, samt formidling og komponering av samtidsmusikk til barn og unge.

NyNorsk Messingkvintett:
Erlend Aagaard-Nilsen, trompet
Jørgen Arnesen, trompet
Kristine Hjertås Mauseth, horn
Ingebjørg Bruket, trombone
Berger Iver Færder, tuba

Rune Alver, pianist

Konserten er støttet av Kulturrådet, Bergen kommune, Norsk komponistforening og Avgarde

Vis arrangement →
Mouthpiece
apr.
21.
6:00 p.m.18:00

Mouthpiece

Vokalist, utøver og lydkunstner Stine Janvin fortsetter sitt opphold ved STUDIO med worshops for KMD-studenter innen kunst, musikk og design. Sammen med studentene utvikler Stine en performanceversjon av sin interaktive, digitale komposisjon "Mouthpiece".

"Mouthpiece" - eller "munnstykke" kan referere til musikk laget med stemmen, til delen av et instrument som aktiveres av en munn, eller til noen som uttaler seg på vegne av andre. Verket Mouthpiece ble urfremført i 2022, bestilt av Stavanger kunsthall.

STUDIO samarbeider med konsertserien Avgarde om en offentlig visning av Janvins work-in-progress. I Gyldenpris kunsthall får du oppleve:

Kl 18:00 - Kunstnersamtale mellom Stine Janvin og kurator Hild Borchgrevinck
Kl 18:30 - Mouthpiece, performance-versjon, work-in-progress

GRATIS INNGANG

Prosjektet STUDIO ved KMD undersøker studiopraksis og arbeidsprosesser innen visuell kunst, musikk og design. STUDIO støttes av KORO Public Art Norway og er kuratert av Hild Borchgrevinck og Merete Røstad. STUDIO opphold gir avdelingene ved KMD muligheten til å invitere kunstnere til Bergen med prosjekter relatert til studiopraksis.

Stine Janvin (1985) arbeider med utvidet fleksibilitet i stemmen i relasjon til visuelle elementer som kostymer og lyssetting såvel som spatialisert lyd og på hvilke måter dette kan brukes til å kanalisere lydens fysikalitet, håndgripelighet og trigge sanserespons. Janvin skaper audiovisuelle verk - ofte med inspirasjon fra elektronisk musikk, folkemusikk og popkultur- for forskjellige steder, som teatre, klubber og kunstgallerier, og mer nylig for nettsteder og digitale plattformer. https://www.facebook.com/stinejanvin


Vis arrangement →
Melting point
apr.
15.
7:00 p.m.19:00

Melting point

Denne forestillingen byr på et møte mellom dans på isen, ny kunstmusikk og klassisk musikk.
I en dialog mellom nykomponert musikk av Anders Hannevold og Schuberts Winterreise vil fire kunstløpere fremføre nykoreografert samtidskunstløp.

Gjennom dekonstruering og rekonstruering av bevegelsesmønstre utforsker isdanserne smeltingsfenomenet -både i figurativ og reell betydning.
Musikken er skrevet for piano, harpe, sopran og cello, og tar konseptuell inspirasjon fra smeltende isskulpturer.

Husk å ta med varme klær, siden du opplever forestillingen rett fra isen!

Dørene åpner en halvtime før arrangementets start.

OBS! To konserter! Ved billettkjøp, velg mellom ´Melting Point - Bergen I´ til forestillingen kl 19:00 og ´Melting Point - Bergen II´ - til forestillingen kl 21:00. Begrenset antall billetter!
Kjøp billetter HER

Konsept og koreografi:
Malgorzata Osypinska
I samarbeid med artister

Musikk:
Anders Hannevold, Franz Schubert
I samarbeid med musikkartister

Isdansere:
Beate-Helene Andersen
Vanessa Gjerde
Anna Utskot
Malgorzata Osypinska
Maciej Kus

Musikere:
Ingvill Espedal -sopran
Marija Kadovic - keltisk harpe
Tobias Olai Eide - cello
Anders Hannevold -piano

Lyddesign:
Cem Arapkirlioğlu

Lysdesign:
Jan Neal Holden

Støttet av:
Kulturdirektoratet
Komponistforeningen
nyMusikk
Morten Eide Pedersens Minnefond
Avgarde

Vis arrangement →
BOREALIS 2023 // Avgarde - ÅPNINGSKONSERT: An Exqusite Korps
mar.
15.
7:00 p.m.19:00

BOREALIS 2023 // Avgarde - ÅPNINGSKONSERT: An Exqusite Korps

Avgarde samarbeider i år med Borealis – en festival for eksperimentell musikk, om en avdeling på selve jubileumskonserten «An Exquisite Korps», 15.mars. Til dette har Borealis bestilt verk fra fire bergenskonponister som skal fremføres av de tre anerkjente musikerne: Berit Opheim, Nils Økland og Sigbjørn Apeland. Kvelden byr også på musikk fra Sjøforsvarets musikkorps og et elektronisk verk fra lydkunstneren Amber Ablett, og er en feiring av 20 år med Borealis og eksperimentell musikk i Bergen.

Komponister er Ruth Bakke, Jostein Stalheim, Øyvind Skarbøe og Else Olsen

Billetter finner du på borealisfestival.no

Vis arrangement →
Versificator
feb.
25.
8:00 p.m.20:00

Versificator

VERSIFICATOR - et samarbeid mellom menneske og maskin 

Datagenerert musikk møter renessanse-madrigaler i en konsert med vokalensemblet Tabula Rasa. 

Komponist Juan Vassallo har de siste årene utviklet en gruppe dataprogrammer i prosjektet “Versificator”. Dataprogrammene er med på å skape komposisjoner i form av partitur musikere kan lese og fremføre. 

Verket "Versificator" (Juan Sebastian Vasallo) fremføres sammen med engelske madrigaler fra renessansen. Renessansestilen har sin definerte mekanikk. Stilen er basert på regler som setter begrensninger for hvilke melodiske bevegelser som er mulige. Også i madrigalene følger musikken teksten nært, men der versificator-programmet følger formen i språket bruker madrigalkomponistene meningsinnholdet til å generere musikk. Konserten Versificator er en undersøkelse av forholdet mellom musikk og språk, og mellom menneske og maskin. Hvordan kan vi sameksistere? Utfylle hverandre? Hvem bestemmer egentlig over hvem? 

Billetter finner du HER

Om verket "Versificator" (Juan Sebastian Vasallo):

I dette verket blir George Orwells «versificator» - en obskur, fiktiv enhet som genererer sanger automatisk (omtalt i romanen "1984") – metaforisk omgjort fra å være en fremmedgjørende og kunstnerisk prekær maskin, til et system som kan gjøre det lettere for en komponist å utforske nye forhold mellom musikalske strukturer og lydmaterialitet. 

"Versificator" genererer først en tekst. Teksten høres engelsk ut, men er uforståelig. Lydene tilhører språket, men settes sammen på en måte som ikke former eksisterende ord. Andre deler av programmet tar utgangspunkt i teksten og oversetter den språklige informasjonen til musikalske elementer som tonehøyde og rytme, basert på visse regler. Slik er verket en undersøkelse av de strukturelle sammenhengene mellom musikk og språk. Vasallo ser på dataprogrammene som samarbeidspartnere i komposisjonsprosessen. Stykket er ikke bare komponert ved hjelp av datamaskinen, men sammen med den. Algoritmene har tatt flere valg som har betydning for det musikalske resultatet, selv om komponisten har satt sammen det endelige verket. Er det en vesentlig forskjell mellom den kreative prosessen til disse dataprogrammet og mennesket som samarbeider med dem? Er det noen grunn til å si at maskinen ikke kan være kreativ?

Gjennom filosofiske perspektiver på trans- og posthumanisme og kybernetikk, kan datamaskinens rolle som verktøy for musikalsk komposisjon anses å ha potensiale til å utvide komponistens kreative prosess. Under dette premisset blir dataassistert komposisjon en prosess som skjer gjennom sammenstillingen mellom menneskelige aktører og teknologiske artefakter, og denne assosiasjonen kan potensielt resultere i nye, interessante og verdifulle kunstneriske verk.

PROGRAM:
Fyer Fyer - Thomas Morley (1557-1603)
Versificator (render 3) sats I og II - Juan Vassallo (1984-)
The Alphabet (improvisasjon) 
Dainty fine bird - Orlando Gibbons (1583-1625) 
Come woeful Orpheus - William Byrd (1540-1623) 
The Alphabet (improvisasjon) 
Too much I once lamented - Thomas Tomkins (1572-1656)
The Alphabet (improvisasjon) 
Sweet Day - Owain Park (1993-)

JUAN SEBASTIAN VASALLO
Juan er komponist og pianist, opprinnelig fra Argentina og for tiden bosatt i Bergen, hvor han er PhD-kandidat i kunstnerisk forskning ved KMD - UiB. Han har gjort mange prosjekter som pianist innen jazz og argentinsk tango, men de siste årene har hans kunstneriske praksis gått mer i retning av eksperimentell komponering. Fra denne verdenen er han interessert i interaksjon mellom digital syntese og real-time prosessering av lyd. Kjernen i hans kreative arbeid er lyd som sonisk materiale, komposisjonelle operasjoner, analyseverktøy osv, og hans måte å lage musikk på tar til orde for åpenhet overfor forskjellige teknikker, språk og stiler. Juan tar som oftest sikte på å integrere forskjellige kunstneriske uttrykk, som visuell kunst, dans eller poesi i stykkene sine. I sin forskning inkluderer han overlapping mellom algoritmiske verktøy og komponering og notasjon, algoritmisk poesi og generative visuelle elementer.

TABULA RASA
Vokalensemblet ble i 2017 startet av Tord Kalvenes, og siden mai 2019 har Arild Rohde vært musikalsk leder. Ensemblet har som mål å fremme tidligmusikk og ny klassisk vokalmusikk, med fokus på norske komponister.

Vokalensemblet skiller seg ut gjennom å jobbe med improvisasjon og teatrale virkemidler for å skape konseptuelle konserter og forestillinger. TABULA RASA ønsker å nå frem med ny musikk til mennesker som ikke kjenner formen så godt fra før. Musikalsk søker de balanse mellom musikk som er gjenkjennelig og tilgjengelig for publikum, og musikk som er utfordrende og overraskende. De ønsker å bruke det emosjonelle og direkte kommunikative i menneskestemmen til å nå fram til publikum.

Tabula Rasa består av sangerne:
Rikke Lina Sorrell Matthiesen
Sigrun Jørdre
Zsuzsa Zseni (ikke med på denne konserten)
Tord Kalvenes
Arild Rohde
Jakub Niedziela


Vis arrangement →
Eit lite rom - turné!
feb.
23.
til 24. mar.

Eit lite rom - turné!

  • Google Calendar ICS

I dette prosjektet søker vi å bringe kunstmusikk til sykehjem, og samtidig åpne for bruk av de offentlige rommene som finnes der, gjennom å tilby konsert og kaffestund til beboere, pårørende og andre besøkende. Konserten er rettet mot familier, og spesielt med tanke på mennesker med kognitiv svikt, og de er åpne for alle - ikke bare beboere og pårørende.

 Utøverne lager et lite rom i ellers kjente rom på sykehjem, med lyssetting og lamper, filleryer og planter. Musikken baserer seg på tematikken rundt det å måtte stenge seg inne i et lite rom - som under covid-pandemien - eller som man ellers kjenner seg i trange rom. Dette er ny musikk med referanser til gammel musikk og folkemusikk, salmer og viser, og til og med vafler og kaffe!

Konsertene er gratis og åpne for alle!

DATOER
Torsdag 23.februar //
Kl 11:00 på Landås Menighets Eldresenter
Kl 17:00 på Siljuslåtten sykehjem

Torsdag 9. mars //
Kl 11:00 på Siljuslåtten sykehjem
Kl TBA

Fredag 24.mars //
Kl 11:00 på Siljuslåtten sykehjem
Kl TBA

 

VELKOMMEN!

 
Medvirkende:
Solveig Sørheim, komponist, trøorgel, trekkspel og stemme
Else Olsen S., komponist, piano, stemme
Ingemund Askeland, Banjo, kora, fele

 
Støttet av:
Fond for lyd og bilde
Statens kunstnerstipend
Kulturdirektoratet
Bergen kommune
Det norske komponistfond

 Foto: Thor Brødreskift

Vis arrangement →
INDEX // Animavgarde - Programlansering!
feb.
5.
2:00 p.m.14:00

INDEX // Animavgarde - Programlansering!

Søndag 5.februar viser vi prosjektet “Animavgarde”, der komponistene Kari Telstad Sundet, Anders Hannevold og Hilde Annine Hasselberg har fått en rask innføring i hvordan man lager stop motion animasjonsfilmer. De fikk også i oppgave å lage musikk til filmene. Filmene blir vist i Søylesalen på Cornerteateret, og musikken fremføres live sammen med filmene.

I tillegg viser vi en liten konsertforestilling; INDEX - som ble laget av Kathrine Bauck, Patricia Michlits og Tor-Erik Hellesen til åpningen av festivalen INN:PUST i 2022. Denne blir fremført av Omnikadens (Patricia Michlits og Kathrine Bauck)

Vis arrangement →