Mirror+rings+stack_Pamflett+RED_og+FLAT+GOLD+1.jpg

KONSERTER OG NYHETER

Tilbake til alle arrangementer

Tøyen Fil og Klafferi

  • Det Akademiske Kvarter 49 Olav Kyrres gate Bergen, Vestland, 5015 Norway (kart)
Foto: Anna-Julia Granberg.

Foto: Anna-Julia Granberg.

Kvartetten Tøyen Fil og Klafferi setter samtidsmusikk inn i nye, gjerne overraskende sammenhenger, der videoverk og grandiose fiolinsoloer er like naturlige elementer som krasjkurs i ornitologi og radiobingo. Ensemblets store utforskertrang gjør at de arbeider innenfor et vidt spekter av forskjellige sjangere.

Hanne Rekdal – fløyter og fagott
Kristine Tjøgersen – klarinetter
Eira Bjørnstad Foss – fiolin
Tove Margrethe Erikstad – cello

PROGRAM:
Kristine Tjøgersen: Adagio/Beethoven-fest
Stykket er basert på Beethovens op 111 og Tjøgersen har både rekomponert og om-instrumentert deler av verket, i tillegg til til å lage en egen del hvor hun fritt bruker utdrag fra Beethoven i en annen rytmisk struktur. Midtveis vil til og med et eldre finsk par lære deg å danse disco til Beethovens musikk. Verket er både vakkert, absurd og ettertenksomt.
Øyvind Torvund: Staged Healing Music
Folkelig bruksmusikk og konseptuell performance med en uttalt helbredende kraft. Stykket er inspirert av den amerikanske komikeren Andy Kaufman med sine radikale og forvirrende opptredener.
Roberta Lazo Valenzuela: Mathematics of Life
«Have you ever wondered about the meaning of life? Why do we do the things we do and what is actually the purpose of it all? With «Mathematics of Life» those days are over! «Mathematics of Life» is here to help you find the purpose of our daily existence. A complete method to calculate the ultimate answer to the every day enigmas and to your own life. With this method you can’t go wrong! «Mathematics of Life» now available for purchase.»
Lise Herland: Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige. Neida. (WP)

Denne konserten presenteres på Kvarteret i samarbeid med Skrall og nyMusikk Bergen!

Skrall er Studentersamfunnet i Bergen sin nye konsertserie for lek med alt som er merkelig, kontroversielt, avslappet, engasjerende, hedensk, dramatisk, spisst, aktuelt, provoserende, mykt, tidløst, sakralt, utfordrende og rørende. Åpent for alle.

nyMusikk Bergen er en av nyMusikks eldste lokalavdelinger med aktivitet helt tilbake til 70-tallet. De arrangerer ca. 20 konserter i året i en rekke sjangre og holder faglige forum om aktuelle tema i samtidsmusikken.


Adagio&Beethovenfest

Tjøgersen skrev stykket Adagio&Beethovenfest på bestilling fra Beethoven-jubileet i Portugal i 2020, og det vil her bli norgespremiere på dette verket.

Stykket er basert på Beethovens op 111 og Tjøgersen har både rekomponert og om-instrumentert deler av verket, i tillegg til til å lage en egen del hvor hun fritt bruker utdrag fra Beethoven i en annen rytmisk struktur. Midtveis vil til og med et eldre finsk par lære deg å danse disco til Beethovens musikk. Verket er både vakkert, absurd og ettertenksomt.

Foto: Anna-Julia Granberg

Foto: Anna-Julia Granberg

Navnet Tøyen Fil og Klafferi kommer fra en tenkt klangfabrikk grunnlagt i 2010 på Tøyen i Oslo, der instrumentene filer og klaffer, stryker og blåser nye musikkverk. Fabrikkarbeiderne deler en stor lidenskap for å utvikle og fremføre ny musikk, og deres store utforskertrang gjør at de arbeider innenfor et vidt spekter av forskjellige sjangre. Kvartetten inviterer komponister med ulik bakgrunn og musikalsk ståsted til å skrive for ensemblet.

De siste ti årene har TFK urfremført tallrike komposisjoner og inngått samarbeid med mange norske og utenlandske komponister, som Hafdís Bjarnadottir, Jon Øivind Ness, Julian Skar, Gudmundur Steinn Gunnarsson, Lars Skoglund, Carola Bauckholt, Ylva Lund Bergner, Lars Myrvoll, Kristine Tjøgersen, Bergrun Snæbjørnsdottir, Christian Blom, Jessica Sligter, Klaus Holm, Roberta Lazo Valenzuela og Jorge Gómez Elizondo.

TFK har turnert i store deler av Norden, og hatt fruktbart samarbeid med institusjoner for samtidsmusikk i Europa, som Ultimafestivalen, Only Connect-festivalen, PhonoFemme i Wien, Bruckner Universitetet i Linz, EMS i Stockholm, Atalante i Gøteborg, Sláturtíð- festivalen, Reykjavik Art Museum og MENGI i Reykjavik, NOTAM, Bomuldsfabrikken i Arendal og nyMusikk Oslo, Trondheim og Bergen.

Våren 2020 ga ensemblet ut sin debutplate Botanisk hage på Aurora/Grappa. Albumet har høstet meget gode kritikker både i inn- og utland. Ballade skriver dette etter at de har hørt på plata: “Eg ser annleis, lyttar annleis, luktar annleis og tenkjer annleis. Gå ut – lytt til Botanisk Hage”.


Senere arrangement: 29. april
Avgarde Skole